1. Використання ІКТ
  2.  Майбутнє будь-якої держави визначається системою освіти, яка в ній існує! Наш час - це епоха постійних змін у технологіях, зокрема освітніх, а використання персонального комп’ютера є стрижнем інформаційних технологій навчання
  3.  Єдиний освітній простір Середовище електронного навчання – це освітній простір, у якому відбувається формування якостей і вмінь необхідних сучасній людині ХХІ століття, таких, як медіаграмотність, критичне мислення, здатність до рішення творчих завдань, уміння мислити глобально, готовність працювати в команді й громадянська свідомість. Знання й уміння ХХІ століття сприяють формуванню в учнів самостійності й розвитку в них громадянських, професійних і лідерських якостей.

  4.  ІКТ може працювати лише той вчитель, який користується всім арсеналом традиційних методик. Не всі вчителі психологічно готові до використання ІКТ, розуміють тенденції розвитку інформаційних технологій, можливості та результати їх впровадження. При підготовці вчителя до використання ІКТ необхідно проводити поступове, практичне навчання з демонстрацією можливостей технічних засобів та програмних засобів електронного призначення.

  5. Уроку з використанням ІКТ властиво: 
  6.  Принцип адаптивності: пристосування комп'ютера до індивідуальних особливостей дитини; 
  7.  Керованість: у будь-який момент можлива корекція вчителем процесу навчання; 
  8.  Інтерактивність і діалоговий характер навчання; ІКТ мають здатність "відгукуватися" на дії учня і вчителя; "вступати" з ними в діалог, що і становить головну особливість методик комп'ютерного навчання. 
  9.  Оптимальне поєднання індивідуальної та групової роботи; 
  10.  Підтримання в учня стану психологічного комфорту при спілкуванні з комп'ютером; 
  11.  Необмежене навчання: зміст, його інтерпретації і додаток скільки завгодно великі

  12. Використання ПК Комп'ютер може використовуватися на всіх етапах: 
  13. • при підготовці уроку, 
  14. • в процесі навчання: – при поясненні (введення) нового матеріалу, закріпленні, – повторенні, – контролі. 

  15. Урок з використанням ІКТ - це УРОК дотримання основних дидактичних принципів: систематичності та послідовності, доступності, диференційованого підходу, науковості та ін.

  16. Комп'ютер виконує такі функції: 

  17. 1. У функції вчителя комп'ютер являє собою:
  18. • джерело навчальної інформації; 
  19. • наочний посібник; • тренажер; 
  20. • засіб діагностики і контролю. 

  21. 2. У функції робочого інструменту: 
  22. • засіб підготовки текстів, їх зберігання; 
  23. • графічний редактор; 
  24. • засіб підготовки виступів; 
  25. • обчислювальна машина великих можливостей.

  26. Нам потрібно вміти Використання ІКТ у навчальному процесі передбачає, що вчитель будь шкільної дисципліни вміє: 
  27.  обробляти текстову, цифрову, графічну та звукову інформацію за допомогою відповідних процесорів і редакторів для підготовки дидактичних матеріалів, щоб працювати з ними на уроці;  створювати слайди з даного навчального матеріалу, використовуючи редактор презентації MS Power Point і продемонструвати презентацію на уроці; 
  28.  використовувати наявні готові програмні продукти; 
  29.  організувати роботу з електронним підручником на уроці; 
  30.  застосовувати навчальні програмні засоби (навчальні, закріплюють, контролюючі); 
  31.  здійснювати пошук необхідної інформації в Інтернеті в процесі підготовки до уроків і позакласних заходів; 
  32.  організувати роботу з учнями з пошуку необхідної інформації в Інтернеті безпосередньо на уроці; 
  33.  працювати на уроці з матеріалами web-сайтів; 
  34.  розробляти тести, використовуючи готові програми-оболонки або самостійно, і проводити комп'ютерне тестування.

  35.  Можливості ІКТ 

  36. • Творчий підхід дозволяє педагогу максимально ефективно використовувати у своїй роботі багатий інструментарій, що представляється сучасними комп'ютерними технологіями. Уроки з використанням ІКТ підвищують навчальну мотивацію, а, отже, і інтерес до предмету. 
  37. • При активному використанні ІКТ успішніше досягаються загальні цілі освіти, легше формуються компетенції в області комунікації: вміння збирати факти, їх зіставляти, організовувати, висловлювати свої думки на папері і усно, логічно міркувати, слухати і розуміти усну і письмову мову, відкривати щось нове , робити вибір і приймати рішення.

  38. Переваги використання ІКТ 
  39.  Індивідуалізація навчання; 
  40.  Інтенсифікація самостійної роботи учнів; 
  41.  Зростання обсягу виконаних на урок завдань; 
  42.  Розширення інформаційних потоків при використанні Internet; 
  43.  Підвищення мотивації та пізнавальної активності; 
  44.  Інтегрування звичайного уроку з комп'ютером дозволяє вчителю перекласти частину своєї роботи на ПК, роблячи при цьому процес навчання більш цікавим, різноманітним, інтенсивним;  Допомагає вчителям краще оцінити здібності і знання дитини; 
  45.  Дозволяє вчителю за короткий час отримувати об'єктивну картину рівня засвоєння матеріалу

  46. Бути чи не бути? Легенда «Усе в твоїх руках» Колись давно на півдні Африки жив розумний, але дуже пихатий вождь. Увесь день його складався з примірювання вишуканого вбрання та розмов із підданими про свій розум. Так минали дні за днями, роки за роками… Аж ось прокотилася країною чутка, що в пустелі з’явився мудрець. Дуже розлютився вождь: як можна називати якогось там старця найрозумнішою людиною у світі! Але нікому свого обурення не показав, а запросив мудреця до себе… І ось настав день зустрічі. Зібралось усе плем’я, щоб послухати найрозумніших людей у світі. Вождь сидів на високому троні й тримав у руках за спиною метелика. До нього підійшов невеличкий худорлявий чоловік, привітався й сказав, що готовий відповісти на будь-яке запитання. І тоді, недобре посміхаючись, вождь сказав: «Скажи-но мені, що я тримаю в руках: живе чи мертве?» Мудрець трохи подумав, усміхнувся й відповів: «Усе в твоїх руках!»

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога